5 redenen om pompoen te eten

5

pompoenPompoen bevat veel vitamines en ijzer waardoor het een aanrader is om regelmatig op het menu te zetten in de winter. Maar wat zit er allemaal in pompoen en waarom is pompoen zo gezond?

Voel je jezelf moe?

Ten eerste bevat pompoen veel ijzer wat erg belangrijk is voor het vervoeren van zuurstof in je bloed. En zuurstof is weer nodig voor het verbranden van energie. Zonder een goede verbranding voel je jezelf moe! Niemand wil zich moe voelen dus daarom lekker pompoen eten in de winter. Doe wat inspiratie op met deze lekkere pompoen recepten.

Goed voor je afweersysteem

Pompoen bevat veel caroteen, ook wel provitamine A genoemd. Caroteen is belangrijk voor je ogen en carotenoïden hebben een anti-oxidante werking en dragen daarnaast bij aan het op peil houden van ons afweersysteem. . Ook zorgen vitamine A in de huid voor bescherming tegen ultraviolette straling.

Houd je hart gezond, eet pompoenzaden

Pompoenzaden werken cholesterol verlagend. Ze zijn rijk aan fytosterolen welke een belangrijke rol spelen bij het verlagen van LDL cholesterol. Door het verlagen van je cholesterol verminder je het risico op hart en vaat ziekten.

Voorkom nierstenen met pompoenzaden

Onderzoeken hebben aangetoond dat pompoenpitjes eten kan helpen bij het voorkomen van nierstenen. De pompoenzaadjes zorgen ervoor dat de productie van calciumoxolaat word verminderd of zelf voorkomen wordt. Nierstenen bestaan voor 85% uit calciumoxolaat. Geef nierstenen geen kans en eet dagelijks een handje pompoenpitten. (door bv je yoghurt of strooi ze over een salade of eet ze lekker op een broodje rosbief)

Goede darmwerking

Pompoen is rijk aan vezels wat natuurlijk belangrijk is voor een goede darmwerking. Gezond en vezelrijk voedsel zoals groenten en fruit zijn toch wel de eerste vereisten voor een regelmatige stoelgang en belangrijk voor een goede darmwerking. Een portie pompoen bevat 3 gram vezels.  De zaden van de pompoen helpen ook mee tegen de bestrijding van wormpjes en darmparasieten welke veel mensen bij zich dragen zonder dat ze het zelf weten. Ook dit kan darmklachten veroorzaken.

 

 

 

 

5 Comments
 1. Piet Verver zegt

  De moeder van mijn schoonzoon, ene Mevrouw Juliana, maakt in deze tijd van het jaar, heel veel pompoensoep, word door iedereen heel lekker gevonden, ook door mij.
  Zij heeft in de loop van de tijd haar eigen recept ontwikkeld, en moet zeggen, daar is zij zeer goed in geslaagd.

  1. admin zegt

   Pompoensoep is ook erg lekker en gezond! Mocht ze het recept willen delen dan graag.

 2. neeltje zegt

  Was onlangs op een pompoenendag,en was nieuwsschierig geworden,hoe pompoenensoep zou smaken,en ook omdat het zo gezond schijnt te zijn..Ik heb het recept van deze site gebruikt,en ik vond het al top.Maar sta altijd open,als er nog iemand een recept wil delen.Heel graag zelfs.
  Neeltje.

 3. Greetje zegt

  Vandaag voor het eerst in 52 jaar pompoensoep gegeten,en zelf gemaakt.
  2 pompoenen, 1 zak rode linzen, 1prei, 3 grote uien gefruit en 500 gram spekjes uit gebakken .4 liter
  Pompoen,linzen,prei koken tot het gaar is,daarna met de staafmixer pureren,als laaste de uien en spekjes toevoegen.
  Heerlijk.
  Greetje

 4. Corrie Groeneweg zegt

  Ik las het artikel van Piet Verver over ene mevr. Juliana. Zij zou heel lekkere pompoensoep maken.
  Graag zou ik het recept hiervan ontvangen via mn mailadres!

  Alvast hartelijk dank!.
  hartelijke groet,
  Corrie

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.