Pompoensoorten

Flespompoen (butternut squash)Flespompoen

De flespompoen, ook wel bekend als de butternut is een kleine tot middelgrootte pompoensoort met een fles of peerachtige vorm. Het gewicht van de flespompoen is ongeveer 1 a 2kg en de butternut pompoen heeft een gladde, harde crèmekleurige schil. Het vruchtvlees is oranje en heeft weinig pitjes.

De flespompoen heeft een zachte nootachtige smaak. Deze pompoensoort word vaak gebruikt omdat het vruchtvlees geen draden bevat en daarom goed te verwerken is in vele gerechten.

Als je deze pompoen in de oven bereid komt de zoete nootachtige smaak van deze pompoen het meest tot zijn recht.

 

Oranje HokkaidoHokkaido

De Hokkaido is een klein Japans pompoentje met mooi donkeroranje vruchtvlees. De schil is zacht en de Hokkaido kun je dan ook eten zonder eerst te schillen.  Dit kleine pompoentje kun je prima gebruiken in pompoensoep maar ook gesmoord of gebakken in de oven is deze pompoen heerlijk.

 

 

 

 

 

 

SpaghettipompoenSpaghettipompoen

De spaghettipompoen is eveneens een Japanse pompoen die in spaghetti-achtige draadjes uiteenvalt als je de pompoen kookt. Je kunt na het koken met een vork heel makkelijke de draadjes verwijderen.

De pompoen weegt zo’n 1 a 1 ½ kg en wordt zo 20 tot 30cm groot.

Deze pompoen is erg geliefd bij mensen die een calorie arm dieet volgen en is een glutenvrij alternatief voor de traditionele spaghetti.

Je kunt de spaghettipompoen in zijn geheel koken. Prik hiervoor de pompoen meerdere keren in met een vork zodat de pompoen mooi gelijkmatig gaar wordt.

KabochaKabocha

De Kabocha is wederom een Japanse pompoen variant. Het is een kleine groen wit gestreepte pompoen die bovenop plat is en een maximale diameter heeft van 30cm. Het is een pompoen met een harde schil, heeft een zoete volle pompoensmaak en heeft oranje vruchtvlees. De smaak van de pompoen lijkt wat op gekookte kastanjes en is door zjn zoetheid erg lekker in taarten, cakes en in andere desserts.

Gewone pompoen

De gewone pompoen kan wel tot 45kg zwaar worden. De smaak van deze pompoen is lang niet zo zoet en smaakvol als bovengenoemde pompoensoorten en je kan deze pompoen het beste gebruiken in gerechten waar veel andere sterke smaakmakers aan toegevoegd worden zoals chutneys.

De gewone pompoen is er met een oranje, groene of lichtgele kleur en heeft geel-oranje vruchtvlees.