Tien redenen waarom een pompoen eten een goed idee is

0 2.779

Pompoenen, wie kent ze niet? Naast de toepassingen met Halloween, is pompoen ook gewoon lekker om te eten. En daarbij ook nog eens gezond. Maar wáárom is de pompoen dan zo gezond? Is dat niet gewoon een loze opmerking om de verkoop van pompoenen te stimuleren? Pompoenen zijn wel degelijk gezond. Dit wist men blijkbaar heel lang geleden al, want bij oude culturen werden er medicinale krachten aan toegedicht. Tien redenen waarom pompoenen zo gezond zijn, zullen we hier verklaren.

Veel vitamines en mineralen

Pompoenen zijn rijk aan vitamines. Onder andere veel soorten vitamine B komen in dit fruit voor. Bijvoorbeeld vitamine B1, B6, B11 en B12. Maar ook vitamine C en D. Daarnaast bevat het ook nog eens mineralen als natrium, kalium, koper, calcium, ijzer, magnesium en zink.


Goed voor je hart

Pompoen is een vriend voor je hart, als je de zaadjes niet verwijderd. Deze zaadjes bevatten namelijk plantaardige chemicaliën, die jouw cholesterol verlagen. En daar is jouw hart weer blij mee! Pompoenen bevatten bètacaroteen, wat beschermt tegen hart- en vaatziekten. De omega 3 vetzuren die de pompoenpitten bevatten beschermen ook tegen hart- en vaatziekten en daarnaast tegen een hoge bloeddruk. Pompoenen horen bij de waterafdrijvende vruchten en staan op dit lijstje zelfs ergens bovenin. Bij hart- en nierkwalen, die met waterophoping samen gaan, kan het eten van pompoen helpen omdat deze het evenwicht weer herstelt.


Goed voor je ogen

Dat worteltjes goed voor je ogen zijn, wist je vast al. Maar ook pompoenen bevatten caroteen. Pompoenen zijn oranje gekleurd door Luteïne, wat je beschermt tegen staar.  In oude Engelse kruidenboeken schijnt al aanbevolen te zijn om kinderen met oogafwijkingen fijngemalen winterpompoen (wat gekookt was) te geven.


Goed voor de spijsvertering

Op zoek naar voedsel met vezels voor een betere spijsvertering? Ook dan kan je de pompoen gebruiken. Rijk aan vezels, geeft de pompoen een positieve draai aan de spijsvertering.


Tegen astma

Van de bladeren van de pompoen kan je thee maken wat helpt tegen astma en benauwdheid.

 

Je darmen varen er wel bij

Het zijn alweer de pitten, maar deze helpen ook tegen darmwormen. Losse pitjes zijn trouwens ook gewoon te koop in bijvoorbeeld  natuurvoedingswinkels. Verder werkt het eten van pompoen stoelgangbevorderend. En het drijft ook nog eens bloeddrukverhogende darmgiften uit.

Pompoenen zijn prima te gebruiken om aambeien, verstopping of darmtraagheid tegen te gaan.

 

Rijk aan ijzer

Pompoenen zijn rijk aan ijzer. Daardoor is pompoen een goed alternatief voor een dagje zonder vlees.


Een hulp bij prostaatproblemen

Prostaatproblemen kunnen tegengewerkt worden door het eten van pompoenpitten of pompoenolie.

 

Een hulp bij het afvallen

Pompoenen leveren verzadigde ballaststoffen. Het stimuleert de spijsvertering en daardoor is het een hulp bij het afvallen. Daarnaast bevatten pompoenen weinig calorieën. Er zitten maar 25 calorieën in 100 gram pompoen. Verder zitten er erg veel vezels in de pompoen wat een verzadigd gevoel geven, dat gaat snacken weer tegen.

 

Een beter humeur

En last but not least: een beter humeur krijg je er gratis en voor niets bij. Er zit aminozuur in de pompoenpitten, het tryptofaan, wat helpt bij de productie van het gelukshormoon serotonine. En natuurlijk kan je ook gewoon gelukkig worden van het uithollen van de pompoen voor een mooie Halloween decoratie. Lekker gezellig met de kinderen! Om daarna met elkaar een lekker recept te eten met pompoen erin verwerkt.

Leave A Reply

Your email address will not be published.